Eigenlijk kent iedereen de soldeerbout wel. Maar de meeste mensen kennen deze handige en praktische tool vaak alleen van naam. Hier kom je al snel achter als je bijvoorbeeld vraagt wat je met een soldeerbout kunt doen. De klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt gaat dan ook zeker op voor dit stuk gereedschap. In dit artikel vertellen we je hier dan ook graag iets meer over. Een soldeerbout wordt gebruikt om metalen onderdelen aan elkaar vast te maken, met elkaar te verbinden. Misschien dat je er vroeger wel eens op school mee hebt gewerkt tijdens de les handenarbeid. Enige handigheid om goed om te gaan met dit gereedschap is wel vereist. En uiteraard is oplettendheid geboden, want een soldeerbout wordt zeer heet en een ongelukje zit, zoals altijd, in een klein hoekje.
Wattage
Door middel van zogenoemd soldeermetaal worden metalen voorwerpen of onderdelen met elkaar verbonden. Dit soldeermetaal, dat overigens veelal verkocht wordt onder de noemer soldeertin, wordt verwarmd door de soldeerbout. Er zijn verschillende soorten soldeertin en de ene soort is sneller vloeibaar dan de andere. Wat verhitting betreft heb je keus uit verschillende modellen. Hoe warm of heet een soldeerbout wordt bepaald door het wattage. Grofweg kunnen we wat dit betreft onderscheid maken in drie groepen. Zo is dit gereedschap met een wattage van 30 tot 40 watt voornamelijk geschikt voor wat minder zwaar werk. Omdat de bout niet extreem wordt verhit, is deze variant uitermate geschikt voor het verrichten van precisiewerk als bijvoorbeeld het werken met kleine elektronica als printplaten en dergelijke. De bouten met een wattage van 40 tot en met 80 watt worden al een stuk warmer. Hierdoor zijn deze prima te gebruiken voor het solderen van bijvoorbeeld lichte bedrading. Voor het zwaardere werk, bijvoorbeeld voor het solderen van dikke bedrading, kun je het beste uit de voeten met een soldeerbout van 80 tot 120 watt.
Temperatuurregeling
Als je een soldeerbout slechts zo af en toe gebruikt en het gereedschap hierbij niet te zwaar belast dan is een tool als deze zonder regelbare temperatuurinstelling een prima keuze. Ben je echter iemand die dit gereedschap vaak gebruikt, voor verschillende doeleinden en wellicht ook zakelijk in plaats van hobbymatig dan is de keuze voor een bout waarvan je de temperatuur kunt regelen een betere. Wanneer je dit type, ook wel soldeerstation genoemd, gebruikt dan moet je er uiteraard wel goed op letten dat je voor elke klus checkt of je de juiste temperatuur hebt ingesteld. Een soldeerstation is qua prijs wel beduidend duurder dan de “losse soldeerbout”.
Er bestaat ook nog zoiets als een soldeerpistool. Een soldeerpistool heeft als grote voordeel dat deze heel erg snel op temperatuur is. Je kunt er dan ook al binnen enkele tellen na inschakelen mee aan de slag. Ideaal dus als je even snel iets moet solderen. Nadeel van dit type is dat deze minder geschikt is voor het eerder genoemde precisiewerk. Dit heeft alles te maken met de relatief hoge temperatuur van het soldeerpistool.
Soldeerbout kopen
Wanneer je besluit een soldeerbout te kopen, dan is het aan te raden om dit via internet te doen. In een fysieke winkel is de keus beperkt en liggen de prijzen toch vaak net iets hoger dan in een webshop. Door het grotere aanbod kun je ook die soldeerbout kopen die het beste past bij hetgeen waar jij ‘m voor wil gaan gebruiken. Kijken we naar merken, dan is de Weller soldeerbout zeker een goede koop. De Weller soldeerbout staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zijn lange levensduur. Heb je toch een specifieke vraag, dan kun je deze bij www.soldeerbout.com altijd kwijt, zodat je altijd verzekerd bent van een goede aankoop.