Wat is organisch textiel?
Organisch textiel is textiel dat zo veel mogelijk uit biologische vezels wordt gemaakt. Hier zijn er veel richtlijnen en standaarden voor, als je product bepaalde criteria niet haalt, mag je de label “gemaakt met organic” niet gebruiken. Bij biologische vezels zal de verwerking altijd geschieden volgens bepaalde regels en toevoeging van kleurstoffen, hulpstoffen en proces chemicaliën worden altijd eerst geëvalueerd want ze moeten voldoen aan een bepaald aantal eisen van toxiciteit en ze moeten biologisch afbreekbaar zijn. Er mogen helemaal geen giftige stoffen in voorkomen en al helemaal geen aromatische oplosmiddelen of genetisch gemodificeerde organismen. Dit is streng verboden!

 

Is een organisch jas beter dan een gewone jas?
In principe maakt het geen verschil uit als je een gewone jas, zoals een parajumper, draagt of een organische. Als je maar lekker in je vel zit, dan is het eigenlijk al goed. Organische jassen wordt onder strengere voorschriften vervaardigd waarbij de biokatoen op mulieu vriendelijke wijze geteeld en vervaardigd word, is het ook bewezen veel lekkerder te zitten dan ander synthetisch materiaal. Biokatoen is in vergelijking met gewoon katoen veel schoner, daarom voelt het ook veel zachter aan. Het biokatoen is niet verwerkt met chemische bestrijdingsmiddelen en bevat helemaal geen giftige verfstoffen. Wel is er nog geen bewijs dat het ook echt gezonder is.

 

Waar kun je organische jassen kopen?
Tegenwoordig kan je dat overal, Bjorn borg heeft bijvoorbeeld een speciale organic cotton lijn, hier vind je dan niet alleen organische jassen maar ook kleding van organisch materiaal. Ook H&M loopt niet achter op dit gebied. Merken zoals calvin klein en Dolce Gabanna hebben voor hun heren onderbroeken en dames slipjes en boxershorts ook al een aparte organische ondergoed lijn. Verder lopen de andere grote mode huizen ook mee op dit gebied.