Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen te maken met werkstress. Dit leidt niet alleen tot een hoog verzuim op de werkvloer, maar ook tot een lagere productiviteit. Door een hoge werkdruk wordt er vaak gedacht dat hiermee ook een hoge productiviteit kan worden behaald, maar niets is minder waar. Door juist wat meer ruimte aan ontspanning te bieden aan werknemers, zul je merken dat je productiviteit aanzienlijk omhoog schiet. Maar hoe verminder je de werkdruk op de werkvloer? Hieronder vind je een aantal handige tips!
Ontspan en maak een takenlijst
Een van de meest voorkomende fouten die leiden tot een hoge werkdruk, is door geen prioriteiten te stellen. Hierdoor neem je steeds maar meer opdrachten aan, waardoor je op een gegeven moment niet meer weet wat er precies gedaan moet worden. Een tip die kan leiden tot een lagere druk én een hogere productiviteit, is door een moment te nemen om een takenlijstje op te stellen. Het niet stellen van prioriteiten zorgt ook voor hogere stress bij de werknemers zelf.
Hang op het begin van je dag even rustig achterover in je stoel, drink een kopje koffie en stel een lijstje op met taken die je vandaag gedaan wilt hebben. Denk hierbij aan het voorbereiden van een presentatie, het uitzoeken van informatie of het uitwerken van een verslag. Hierdoor zul je merken dat je doelgerichter kunt werken en daardoor een stuk hogere productiviteit behaalt. Let er hierbij uiteraard wel op dat je niet te veel van jezelf vraagt, maar stel haalbare doelen voor een dag. Verder kun je als bedrijf ook de opdracht systematiek stimuleren met tijdelijk kennisrijk personeel in te huren om de productiviteit nog verder te verbeteren.
Activiteiten om de werkdruk te verlagen
Een van de beste ideeën om de werkdruk te verlagen, is door de oorzaak aan te pakken. Verbeter als werkgever daarom de arbeidssituatie, organiseer meer werkoverleg en biedt werknemers de kans om ontspanningsoefeningen te doen. Daarnaast kun je er ook voor zorgen om de werkomgeving te verbeteren door bijvoorbeeld meer planten te plaatsen, rustgevende kleuren te gebruiken en te zorgen voor een goede ventilatie.
Waar moet je op letten?
Er zijn een aantal belangrijke signalen waar op gelet kan worden om erachter te komen of ook jij teveel hooi op je vork neemt. Dit zijn onder andere lichamelijke signalen, zoals een hogere vatbaarheid voor verkoudheid, last van je spieren en andere kwaaltjes. Verder zijn er ook psychische signalen waar je aan kunt merken dat de werkdruk te hoog wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hogere prikkelbaarheid of hogere emoties. Ook kunnen er veranderingen in je gedrag ontstaan en kunnen lusteloosheid en somberheid ontstaan.