Een eikenhouten tafelblad is mooi, maar alles slijt.

En als dat massief eiken tafelblad vervangen moet worden heb je een probleem. Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een tweedehands tafel met dezelfde maten, maar de kans dat je die ook vindt is heel erg klein.

 

Bovendien, bij een tafel horen meestal een aantal stoelen, de stoelpoten en de tafelpoten hebben dan hetzelfde ontwerp.

Je moet dus het tafelblad vervangen voor een nieuw tafelblad van massief eikenhout, en wel op de klassieke manier.

Duik eerst eens onder de tafel en kijk goed hoe het blad en de voet van de tafel verbonden zijn. Een wat ouderwetser meubelmaker zal vier of zes wigvormige blokken gebruikt hebben, die in het tafelblad en in het frame van de poten geschroefd zijn.

Diezelfde blokken heb je nodig om nieuwe massief eiken tafelblad weer een geheel te laten vormen met het klassieke frame en de tafelpoten.

 

 

Oude eikenhouten planken kun je niet kopen.

Dat klassieke begint al met het aankopen van de eiken planken. Koop planken, maar let op, je hebt twee of drie verschillende breedtes nodig. Het moet er allemaal niet te strak en te nieuw uitzien, meubelmakers halen verschillende breedtes uit een stam, en gebruiken die om een tafel van te maken.

 

De planken zaag je eerst netjes op dezelfde lengte, ongeveer een halve centimeter langer dan de gewenste lengte. Ook in de breedte moet je ongeveer een halve centimeter over houden. Leg de bredere planken aan de buitenkant, smallere in het midden.

 

Een massief eiken tafel op maat maken, dat wil zeggen, je kunt nu besluiten de tafel wat langer of breder te maken. Maar niet te veel, een paar centimeter maar, anders is de balans van de tafel weg.

 

 

Om je tafelblad echt oud te maken een handig weetje.

Het oppervlak van je nieuwe tafelblad, van de planken op lengte dus, moet je nu bewerken. Wil je dat het geheel er nieuw uit ziet, mooi glad schuren en in de was zetten. Zorg voor een paar ‘natuurlijke’ beschadigingen, deuken en blutsen.

Om het hout er ouder uit te laten zien heb je fijn staalwol en azijn nodig. Het staalwol knip je, met een heel oude schaar, aan kleine stukjes. Die doe je samen met de azijn in een grote pot. Na een paar dagen is het staalwol opgelost, en het goedje dat ontstaat is geweldig om hout een oude, gebruikte kleur te geven. Let op, het werkt heel snel en het stinkt.

 

Daarna schuren en in de was zetten. De tafelranden kun je bewerken door met een guts een hoekje uit te snijden en het geheel rond te schuren. Dat is wel echt handwerk!

En het resultaat? Een massief eiken tafel op maat en naar smaak. Een beetje trots is best toegestaan, zelfgemaakt! Een tip; zet ook de onderkant van het tafelblad een keer in de was, na het schuren natuurlijk.

 

eikenhout