Het vak van optometrist bestaat nog niet zo lang. Het is pas sinds 2000 wettelijk erkend en beschermd. Screenen van de gezondheid van de ogen is een belangrijk onderdeel van het werk van een optometrist.

 

Een optometrist onderzoekt met professionele apparatuur naar oogafwijkingen of ziektes aan het oog. Veel voorkomende klachten zijn wazig zien, dubbelzien, irritatie aan of zwarte vlekken voor de ogen. De optometrist inventariseert de klachten en doet verschillende metingen, zoals bijvoorbeeld brilsterktemeting of binoculair onderzoek. Met deze onderzoeken verzamelt de optometrist informatie over de gezondheid van het oog, de oogdruk, de sterkte van de lens en eventuele afwijkingen of ziektes aan het oog.

 

Na het onderzoek kan een optometrist de patiënt een bril of contactlenzen aanmeten, advies geven over andere mogelijke hulpmiddelen of de patiënt doorverwijzen naar een huisarts, oogarts of orthoptist.

 

Er is één opleiding in Nederland die opleidt tot optometrist, dat is 4-jarige HBO opleiding optometrie aan de Hogeschool Utrecht. In het eerste jaar leer je over de werking van het oog en hoe je op basis van een oogmeting mensen verder kunt helpen. In het tweede jaar leer je diagnoses stellen. Je leert meer over de werking van het oog. In het derde jaar ga je opdrachten uitvoeren in de kliniek van de Hogeschool Utrecht en werk je met echte patiënten. Je gaat op stage, waarbij je meer leert over zowel optometrie als oogheelkunde. En dan volgt in het vierde jaar het afstuderen met een afstudeeropdracht. Hiervoor ga je met een optometrisch onderwerp aan de slag, waarover je een artikel schrijft. Je houdt ook nog een presentatie over je afstudeeronderwerp.

 

Na de optometrie opleiding kan je als optometrist op vele plekken werken, zoals het ziekenhuis, een oogkliniek, een optiekzaak of een optometriecentrum. In loondienst op een vaste plek of gedetacheerd werken waarbij je op allerlei verschillende locaties als optometrist werkt.