Er zijn verschillende soorten competenties waarin je jezelf kunt specialiseren en specifiek zijn voor een beroepsgroep. Er zijn ook competenties die nodig zijn voor elk beroep. Daardoor zijn deze competenties erg belangrijk om te beheersen. Volgens de nationale studiegids bestaan er verschillende competenties, maar deze zijn één van de belangrijksten zodat jouw droombaan binnen handbereik is.

Leiderschap

Leiderschap is een belangrijke competentie om te beheersen. Het gaat er niet alleen om dat je leiding geeft, maar ook hoe je dat doet. Ben jij iemand die op tijd ingrijpt als de stress toeslaat en weet je vervolgens op een georganiseerde wijze het team te leiden? Zo ja, dan is dat een goed begin. Leiderschap bestaat ook nog uit andere punten zoals hoe je informatie deelt met je collega’s en hoe je met ze omgaat.

Zelfontwikkeling

Deze competentie is erg bekend bij ambitieuze mensen. Je bent namelijk constant doelen aan het stellen om jezelf verder te ontwikkelen. Deze mensen kiezen er bijvoorbeeld voor, om bij te scholen en/ of cursussen te volgen, waarmee ze nog beter worden in hun werk. Het is voor deze mensen zeer kenmerkend dat zij ambitieus zijn, maar ook discipline hebben doordat zij ook hun doelen willen behalen. Er zijn natuurlijk nog extra tips om nog verder door te groeien.

Cognitieve vaardigheden

In dit geval gaat het niet om hoe intelligent je bent. Het gaat erom hoe goed jij bent in het opnemen van nieuwe informatie. Dit betekent dus dat je losse onderdelen op het werk in verband kunt zien met de rest. Hierdoor kun je complexe problemen oplossen op de werkvloer.

Overtuigen

Als je met mensen werkt, moet je ze in veel gevallen overtuigen dat jouw idee de beste is. Dit doe je al in het geval van een sollicitatie, waarbij je uitlegt waarom jij de beste keuze bent. Maar het gaat er ook om dat je mensen producten en plannen duidelijk kunt verkopen.