Wanneer u aan de slag wenst te gaan als commercieel medewerker voor een bedrijf spreekt het voor zich dat u over een bepaalde kennis zult moeten beschikken. Er zijn heel wat commerciële vaardigheden die ervoor kunnen zorgen dat u in staat bent om een bepaalde onderneming naar een hoger niveau te tillen. Bent u benieuwd naar wat deze commerciële vaardigheden precies zijn en wilt u kunnen achterhalen of u deze kennis in huis heeft of niet? In dat geval is het de moeite waard om even de informatie op deze pagina door te nemen!

 

Hoe kunt u achterhalen of u over commercieel inzicht beschikt?

Commercieel inzicht is iets wat in principe best aan te leren valt. Dit gezegd hebbende is het ook zo dat heel wat mensen er van nature reeds over beschikken. Dit laatste is natuurlijk veruit het interessantst. Op die manier beschikt u als het ware over een aangeboren, zesde zintuig voor het verkopen van producten of diensten. Commerciële vaardigheden vormen in de praktijk in ieder geval een behoorlijk ruim begrip. Wanneer u met succes aan de slag wenst te gaan als commerciële medewerker dient u er in ieder geval rekening mee te houden dat:

 

  1. U begrijpt hoe de marktmechanismen zowel binnen als buiten het bedrijf werken;
  2. U het succes van bepaalde producten of diensten weet te achterhalen;
  3. U problemen voorziet en oplossingen kunt bedenken voor het betreden van nieuwe markten die potentieel interessant kunnen zijn;
  4. U weet te anticiperen op toekomstige trends evenals ontwikkelingen;
  5. U zich bewust bent van de concurrentie en hoe met hen de strijd aan te kunnen gaan;
  6. U over de mogelijkheid beschikt om analytisch te kunnen denken;

 

Bent u van mening dat u over de bovenstaande commerciële vaardigheden beschikt? In dat geval hoeft er eigenlijk geen twijfel meer over te bestaan dat u over een gedegen commercieel inzicht beschikt. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat het regelmatig actualiseren van uw kennis in de praktijk geen overbodige luxe zal blijken te zijn.

 

Wat kunt u bereiken met uw commerciële vaardigheden?

Het spreekt voor zich dat het uiteindelijk de bedoeling is dat u met uw commerciële vaardigheden een bepaalde meerwaarde zult weten te creëren voor het bedrijf waarvoor u werkzaam bent. Deze meerwaarde kan zich op verschillende vlakken laten voelen, namelijk:

 

  1. Door het binnenhalen van nieuwe klanten;
  2. Door het realiseren van meer omzet met de bestaande klanten;
  3. Door het ontdekken van een nieuwe, interessante bedrijfsopportuniteit;

 

Vaak wordt er gedacht dat een commerciële medewerker zich in het bijzonder moet toespitsen op het realiseren van een zo optimaal mogelijke omzet. Natuurlijk is het creëren van een financiële meerwaarde erg belangrijk, maar dat gebeurt niet alleen door het verhogen van de omzet. Wat namelijk ook te denken van het beperken van de kosten? Het bewaken van budgetuitputting evenals het voorkomen van een budgetoverschrijding zijn bijvoorbeeld twee zeer belangrijke eigenschappen waar elke commerciële medewerker over dient te beschikken. Bent u nog op zoek naar een mogelijkheid om uw commerciële vaardigheden te verbeteren en / of te actualiseren? In dat geval kunt u altijd overwegen om een sales training te volgen.