Banen, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Verschillende branches, niveaus, beroepen, full-time, part-time, ‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds. Er wordt altijd wel ergens gewerkt en de meeste Nederlanders werken zo’n twee derde van hun leven. Je begint op de middelbare school en stopt pas op je 70e wanneer je met pensioen mag. Er is dus genoeg keuze en het maakt een groot deel uit van je leven. Extra belangrijk dus om te weten waar je mee te maken gaat hebben wanneer je een baan hebt. Jobcoaching zal je daar goed in kunnen sturen!

 

Je moet ergens beginnen en dat is bij het besef: Ik zoek werk. Je zoekt een baan, je solliciteert op vacatures, krijgt een baan en begint met werken. Sowieso hartstikke fijn om een baan te hebben want je ontmoet mensen, zit niet thuis lui op de bank en verdient nog centjes ook. Met wat geluk verdien je heel veel centjes. Eenmaal aan het werk zal je een aantal dingen tegenkomen.

 

We zullen beginnen bij de werkzaamheden. Je krijgt geld omdat jij werkzaamheden verricht en dit is ook de kern van werken. Je baas heeft jou aangenomen en jij wilde deze baan dus nu is het tijd om te laten zien wat je kan. Wat je werkzaamheden ook zijn en of je nou al ervaring hebt in het vakgebied of niet, als je bij een nieuw bedrijf komt, zal je altijd even moeten wennen. Dezelfde taken kunnen toch heel anders worden uitgevoerd bij een ander bedrijf en daarom is een eerste uitleg wel zo fijn om te krijgen. Na enkele weken heb jij je taken onder de knie en kan je laten zien hoe goed je bent.

Daarmee komen we ook direct bij het volgende punt: werkdruk. Er zijn banen waarbij werknemers totaal geen werkdruk ervaren, maar bij de meeste banen is dat niet het geval. Een beetje werkdruk is gezond en houdt je gemotiveerd. Voor de echte workaholics zorgt de druk ervoor dat ze presteren. Als je er niet tegen kan en je hebt wel een baan met hoge werkdruk, dan is het misschien toch beter om te overwegen een andere baan te zoeken.

Hoge werkdruk gaat vaak gelijk gepaard met overwerken. Dat is dan ook het volgende punt waarmee je te maken krijgt bij het hebben van een baan. In elk bedrijf heerst weer een andere bedrijfscultuur. In sommige bedrijven wordt je raar aangekeken wanneer je stipt om 17:00 uur vertrekt. Soms wordt overwerken zelfs gezien als een strijd om wie de betere werknemer is. Zonder overwerken kan je geen carrière maken wordt er gedacht. In andere bedrijven zijn ze gewoon principieel en werken ze voor het aantal uren dat ze betaalt krijgen. Daar zitten natuurlijk ook zo zijn voordelen aan.

Naast al het echte harde werken is er ook tijd voor plezier. Je werk moet leuk zijn en dat je werk leuk is, komt voornamelijk door je collega’s. De collega’s zijn dan ook het vierde en leukste en laatste punt waarmee je te maken krijgt bij een baan. Je ziet ze bijna vaker dan je partner en zit dagen met ze opgescheept op één plek. Wat je werkzaamheden ook zijn, je moet gewoon kunnen lachen met je collega’s anders houdt jij je baan echt niet vol. Overigens kan het natuurlijk ook zijn dat je alleen werkt, maar dat heeft dan ook weer zo zijn voordelen. Je hebt alle rust en bent volledig op jezelf aangeschreven. Niemand die je op je vingers kijkt wanneer jij aan het werk bent.

 

Hard werken, hoge werkdruk, overwerken en leuke of stomme collega’s zijn allemaal punten die je tegenkomt wanneer je een baan hebt. Het hoort er allemaal bij en soms is een werkdag minder leuk dan een andere. Soms wil je gewoon twee jaar vakantie, maar uiteindelijk is het toch fijner om wel werk te hebben dan niet. Een baan bepaalt een groot deel van je leven dus zorg dat je een baan hebt waar je het naar de zin hebt.