In 2014 ben ik begonnen met de vinologenopleiding. Dit is een opleiding die erop is gericht om mensen om te toveren tot echte wijnprofessionals. De opleiding zelf duurt een jaar en je krijgt om de maandag les.

In de ochtend beginnen we met het proeven van ongeveer 20 wijnen. Er gaat een microfoon rond in de zaal en er wordt van iedereen verwacht dat ze een fatsoenlijke proefnotitie kunnen delen. Na de lunchpauze is het theoretische gedeelte. Elke keer heeft dit een nader onderwerp. Meestal is het onderwerp gebaseerd op een bepaald gebied of ligging. Frankrijk wordt het meest uitgelicht in deze opleiding. Ik weet niet precies waarom maar het wordt toch gezien als het meest klassieke wijnland. Het is wel zo dat in Frankrijk wijn wordt gemaakt door heel het land en de wijnen overal anders zijn, andere druivenrassen hebben en een ander terroir.

Wat ook belangrijk is bij de vinologenopleiding is de regelgeving in de wijnbouw. Elke appellatie komt aan bod met daarbij de regelgeving, terroir, klimaat etc. Om de maandag zijn de lessen in Utrecht, de andere maandag wordt je geacht met je proefclubje af te spreken om samen wijnen te proeven. Dit deed ik met een aantal jongens uit de buurt van Nijmegen. Ik woonde toen zelf nog in Sittard.

Het vinologen examen

Na een jaar zijn alle lessen geweest en ben je klaar voor je examens. Deze bestaan uit 4 gedeeltes. Het eerste gedeelte is Vinificatie en Frankrijk, daarna krijg je Europa (behalve Frankrijk) en als laatste theorie examen mag je je kennis laten zien van de nieuwe wijnwereld, dus Afrika, Argentinie, Chilie, Nieuw Zeeland enzovoorts.

Naast deze theorie examens is er ook nog een praktijk examen wat bestaat uit een blinde wijnproeverij van 12 wijnen. Hiervan moet je er 8 goed hebben om te slagen. Twee keer per jaar kun je je aanmelden voor het wijn examen. Naast deze wijn opleiding zijn er nog een heleboel andere internationaal erkende wijn opleidingen.

Wat kun je doen als vinoloog?

Wat je met zo’n opleiding zou kunnen doen is in de detailhandel werken, zelf wijn importeren, wijncursusssen en wijnproeverijen organiseren of zoals ik nu op dit moment naast mijn eigen bedrijf doe sommelier zijn. Een sommelier is een wijn professional die in de horeca werkt en alleen maar bezig is het met adviseren van de gasten over de wijnkaart. Daarnaast ben je dan verantwoordelijk voor de inkoop en het zoeken van nieuwe wijnen voor in het wijnarrangement. Elke dag met wijn bezig zijn is voor veel mensen een droom.

Het beste kun je wijn proeven al in de ochtend doen, dan zijn je smaakpappillen nog niet zo aangetast en ben je ook nog scherp en geconcentreerd. Na ongeveer 15 wijnen neemt je concentratie af en kun je het beste sowieso even pauze nemen voordat je weer verder gaat. Ook is het een goed idee om af en toe je mening uit te wisselen met andere wijnprofessionals. Hierdoor kun je nieuwe inzichten krijgen en je smaak verder ontwikkelen. Het leukste aan wijn vind ik dat je er nooit over uitgeleerd bent.

Be Sociable, Share!