Wees enthousiast en wees origineel. Dat is toch wel de kern waar het om gaat bij het schrijven van sollicitatiebrieven. Stel je eens voor: Je bent Manager Personeelszaken en je krijgt tussen de 50 of 100 brieven binnen op een vacante functie. En dan hebben we het alleen nog maar over 1 functie, niet over bedrijven waar meerdere, soms tientallen functies openstaan.

 

Er wordt door de afdeling Personeelszaken/HRM of PO&O een snelle eerste selectie gemaakt.

Juist daar begint het spannende deel van jouw sollicitatieprocedure. Zit je wel of niet bij de eerste selectie. Dat verschil kun je zelf voor een groot deel maken. Door een verkopende, originele, pakkende en enthousiaste sollicitatiebrief te maken en een heldere overzichtelijk cv te hebben. De kwaliteit van de brief en cv die je verstuurt, kan het verschil maken of je wel of geen reactie ontvangt op een sollicitatie en of je wel of niet wordt uitgenodigd. Maar hoe schrijf je nu zo’n verkoopbrief en hoe maak je een degelijke cv. Een goede sollicitatiebrief is net als een mooi cadeaupapier om je cv.

 

Bereid je voor op jouw sollicitatiegesprek met deze 5 tips

Is jouw brief overtuigend genoeg, en mag je op gesprek komen? Hieronder vind je 5 bruikbare tips die je kunt gebruiken ter voorbereiding op het eerste gesprek. Bekijk ook deze leuke blog van de nationalevacaturebank.nl.

 

  1. Vertel over wie je bent, en hoe eerdere collega’s jou zien
  2. Denk na over jouw slechte eigenschappen. Hier wordt namelijk vaak na gevraagd
  3. Bedenk alvast waarom je juist bij dit bedrijf wil werken. Veel recruiters zijn benieuwd naar jouw motivatie
  4. Bedenk redenen waarom je op deze functie hebt gesolliciteerd. Probeer niet negatief over je vorige werkgever of collega’s te zijn
  5. Bedenk hoe jij omgaat met situaties zoals stress of deadlines. Dit zijn typische situaties waar recruiters naar vragen.

Geweigerd, en nu?

Je wordt natuurlijk lang niet altijd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In veel gevallen wordt je afgewezen. Bijvoorbeeld omdat je onvoldoende ervaring hebt, of omdat een relevante opleiding mist. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Een volledige HBO-studie is vaak erg kostbaar en duurt lang. Gelukkig zijn er tal van snellere en meer flexibele thuisstudies. Deze worden aangeboden door aanbieders zoals LOI, NTI, NHA of Laudius.  Lijkt je dit wat? De website thuisstudiezoeken.nl helpt jou met het selecteren van een geschikte studie en aanbieder.

 

  • Flexibel studeren in jouw eigen tempo
  • Je hoeft niet op locatie aanwezig te zijn voor colleges
  • Online opdrachten inleveren
  • Je hebt een vaste docent/begeleider
  • Alle leermiddelen, opdrachten en literatuur online bekijken