Als starter op de arbeidsmarkt is het steeds belangrijker om een goede opleiding afgerond te hebben. Helaas blijkt het zo te zijn dat niet alle opleidingen een even grote kans op de arbeidsmarkt bieden. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken voordat je een opleiding gaat volgen. Hoe leuk je iets ook vindt, je moet er uiteindelijk ook werk in kunnen vinden. Je kunt tegenwoordig allerlei opleidingen volgen, er komen steeds meer nieuwe opleidingen bij. Helaas betekent dit dus ook dat er steeds meer opleidingen komen die niets voor je betekenen op de arbeidsmarkt. Vooral op MBO niveau begint dit een herkenbaar probleem te worden.

 

Mbo

Voor velen wordt het Mbo gezien als een voorbereiding op het Hbo. Daar waar je 20 jaar geleden na het afronden van een middelbare beroepsopleiding kon gaan solliciteren op de baan die je voor ogen had is het nu bijna onmogelijk om met een Mbo diploma een bepaalde baan te bemachtigen. Steeds meer bedrijven stellen ontzettend hoge eisen, dit leidt ertoe dat jongeren na het behalen van hun Mbo opleiding steeds vaker ook nog een Hbo opleiding gaan volgen. Veel werkgevers hebben liever een startende hoger opgeleide dan een Mbo’er met enkele jaren werkervaring. Heb je al een leuke baan, maar wil je toch graag in een andere branche gaan werken? Dan kun je ook kiezen voor een deeltijdopleiding van Fabius Opleidingen.

 

Welke opleidingen kun je beter mijden?

Er zijn een aantal opleidingen die je beter kun mijden wil je na het behalen van je diploma graag kans maken op een baan. Dit geldt niet alleen voor Mbo opleidingen, ook Hbo opleidingen bieden soms maar weinig toekomstperspectief. Op de eerste plaats staat met stipt de Hbo opleiding Communicatie en journalistiek, een brede opleiding die veel studenten tegenwoordig volgen. Er is een overschot aan afgestudeerde communicatiestudenten. Op de tweede plaats staat de VMBO opleiding beveiliging, daar waar eerder een tekort aan beveiligingsmensen was is er nu juist sprake van een overschot aan beveiligers. Hieronder een lijstje met de 10 opleidingen die je beter niet kunt volgen:

  1. Communicatie en journalistiek – Hbo
  2. Beveiliging – VMBO
  3. Toerisme en recreatie – Mbo
  4. ICT – Mbo
  5. Toerisme – Mbo
  6. Horeca – Mbo
  7. Handel – Mbo
  8. Social-pedagogisch en welzijn – Mbo
  9. Bedrijfskunde – WO
  10. Administratie, handel en mode – Mbo