Steeds meer mensen worden tegenwoordig ondernemer. Veel van hun struikelen over aspecten van het ondernemer zijn die ze eerder niet hadden gezien. Hier zijn een paar van deze struikelblokken opgenoemd, zodat jij ze misschien kan voorkomen of beter op kan vangen.

 

Verandering van je leefsituatie

Bij het starten van een carrièreshift als ondernemer worden, verwacht men natuurlijk een verandering in hoe je je werk doet. Wat men vaak vergeet is dat je werk ook invloed heeft op je thuissituatie. Als ondernemer moet je namelijk keuzes maken en risico’s nemen. Ook kunnen er snel tegenslagen zijn en heb je vaak een onregelmatig inkomen. Ook kan het zijn dat je dagen erg onregelmatig worden en dat je veel meer moet werken dan een reguliere baan. Dit zijn allemaal dingen die stress kunnen leveren aan jou en je partner. Het is daarom belangrijk dat je goed met je partner dergelijke problemen bespreekt. Ook is het aan te raden om zo veel mogelijk je werk en je thuisleven gescheiden te houden, om eventueel overlopende problemen te beperken.

 

De administratie en alles wat daar bij komt

Bij een goed lopend bedrijf hoort een goed lopende administratie. Veel ondernemers zien dit als een redelijk simpel klusje, maar niks is minder waar. Je administratie goed onder orde hebben is één van de belangrijkste, maar tijdsintensieve taken die je kan hebben als ondernemer. Er komt ook veel bij kijken, niet alleen wat er verkocht is en wat je kosten zijn, maar ook wat je in belasting moet betalen en andere onvoorziene kosten. Ook moet je een uurtarief bepalen voor je werknemers, moet je de prijs van je product of service bepalen en moet je bedenken wat voor kortingen je gaat uitgeven. Veel van dit klinkt nog heel logisch, maar veel ondernemers verkijken zich erop.

 

Juridische problemen

Zelfs als je alles goed doet kunnen dingen nog mis gaan. Zo kan een klant opeens weigeren te betalen nadat je hun je service hebt geleverd, of lopen er problemen op bij het ontslaan van een werknemer. Als je dit niet goed aanpakt kan het zo maar zijn dat je geld verliest of laat liggen, terwijl je er wel recht op hebt. ZO kan het verstandig zijn om een advocaat in te huren voor ondernemers, bijvoorbeeld deze advocaat in Almelo. Het is namelijk erg lastig om zelf zo’n juridische zaak af te handelen, dus het kan veel gemak opleveren als je een advocaat neemt.

 

Hopelijk zijn voor jou een paar struikelblokken van het ondernemer zijn nu beter duidelijk, en blijf vooral uitkijken voor andere onverwachte problemen die je tegen kan komen.