Een toetsenbord, heb jij er weleens serieus bij stilgestaan? We gebruiken het immers allemaal, draadloos of bedraad, op je laptop en zelfs op een touchscreen. Een ding is zeker, werken zonder toetsenbord zou verdomd lastig zijn. We zijn er aan gewend om met onze vingers op alle cijfers en letters te ratelen, maar erover nadenken doen we niet vaak. Tot je last van je vingers of polsen krijgt, een exemplaar hebt dat niet meer naar behoren werkt of je tablet uit wilt breiden met een los keyboard. In die gevallen komt het onderwerp ineens hoog op je agenda en dan is het handig om te weten waar je over praat.

 

toetsenbord

 

De indeling van je toetsenbord

Er zijn veel layouts te koop, het is afhankelijk van je locatie welke uitvoering je veel zult zien. In Nederland zijn we gewend aan het zogenoemde ‘qwerty’-toetsenbord. De naam qwerty verwijst naar de eerste zes letters gezien vanaf linksboven op je keyboard. Maar wist je dat ze in Duitsland qwertz hebben en in Frankrijk azerty? Dat heeft te maken met de toetsen die het meest worden gebruikt en is dus afhankelijk van de taal. Je kunt dus prima een keyboard kopen in het buitenland, maar de kans dat je dan met een andere indeling zit is groot. Ga je een toetsenbord kopen, dan is dit een belangrijke optie om rekening mee te houden.

 

Het traditionele keyboard is op z’n retour

Het traditionele toetsenbord kennen we allemaal als een apparaat dat met een kabel aan je desktop bevestigd zit. Maar een draadloos toetsenbord is minstens zo handig. Je hebt geen last meer van kabels die in de knoop zitten en je kunt het gemakkelijk op een andere positie op je bureau zetten zonder dat je het risico loopt dat de kabel niet zo ver kan. Een draadloos toetsenbord werkt vaak op batterijen, maar een optie met bluetooth is ook goed mogelijk.

 

Eentje voor mijn tablet

Heb jij een tablet en vind je het lastig om lange stukken tekst te typen met een touchscreen? Dan is een toetsenbord voor ipad wellicht iets voor jou. Er zijn mensen die het kunnen, een hele vergadering notuleren op hun tablet. Maar er zijn genoeg mensen die moeite hebben met foutloos en snel typen op hun touchscreen. Daarom is er een toetsenbord voor ipad of samsung of welke tablet je ook maar hebt. Je kunt zo’n keyboard middels bluetooth verbinden met je tablet en dan kun je aan de slag. Je tablet blijft hetzelfde, maar jij kunt net wat makkelijker typen. Er bestaan ook toetsenborden voor tablets die tevens fungeren als standaard. Lekker makkelijk, je klikt je tablet erin en die blijft gelijk rechtop staan. Ook hier kun je kiezen voor de bluetooth-variant, maar ze zijn er ook stand alone op batterijen. Let daar goed op, niets zo teleurstellend als lege batterijen als je denkt ergens gebruik van te kunnen maken.

 

Ergonomie van toetsenborden

Als je een matig gebruiker van je computer of tablet bent, zal het weinig uitmaken. Maar schrijf je veel of ben je een gamer, dan zijn er speciale toetsenborden op de markt. Voor wie veel typt, is het bijvoorbeeld handig om een ergonomisch toetsenbord te hebben. Die loopt in het midden wat meer omhoog en beschikt over een polssteun om RSI-klachten te voorkomen. Voor gamers bestaan er robuuste uitvoeringen die ook bij wat hardhandiger gebruik hun werk goed blijven doen. Ze beschikken vaak ook over wat extra knoppen die tijdens het gamen veel gebruikt worden. Keyboards zijn er voor iedereen, het is vooral zaak vooraf duidelijk te hebben wat je zoekt en wat je belangrijk vindt. Heb je dat op orde, dan is de zoektocht naar een goed toetsenbord opeens best overzichtelijk.