Nu de examens weer achter de rug zijn van de laatste jaars middelbare scholieren en de vakantie aanbreekt voor alle scholieren wordt het tijd om te kijken naar de toekomstplannen van de aanstaande schoolverlaters. Degenen die hun examen gehaald hebben weten natuurlijk al waar ze na de vakantie gaan beginnen, maar er komt een hele groep nieuwe schoolverlaters aan. Na de vakantie starten er weer ontelbaar veel scholieren aan hun examenjaar van zowel het vmbo, de have en het vwo. Zij moeten nu al de keuze gaan maken waar ze na het behalen van het examen graag hun vervolgopleiding zouden willen gaan volgen. Deze keuze is niet altijd gemakkelijk op 16, 17 of 18 jarige leeftijd. Soms weet je al op jonge leeftijd wat je wilt. Wil je graag met je handen werken in een garage en met een bandenbrug, motorheftafel en bouwdrogers werken, of kies je toch meer een beroep met verzorging zoals bijvoorbeeld de zorg?

Bouwopleiding

De bouwsector trekt steeds meer aan, het gaat eigenlijk zelfs goed binnen de bouwsector. Het is daarom een verstandige keuze om een bouwopleiding te kiezen. Er is een divers aanbod en het herstel van de economie is duidelijk zichtbaar. Langzaamaan wordt er weer steeds meer budget vrijgemaakt voor grote bouwprojecten en de woningmarkt trekt behoorlijk aan. Verschillende bouwbedrijven kunnen hiervan profiteren.

De verwachting is dat scholieren die nu starten met een bouwopleiding kunnen profiteren van de groei in deze sector. Er worden veel grote nieuwe projecten gestart, denk hierbij aan seniorenwoningen en nieuwbouwprojecten. Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen toe en op deze woonbehoefte moet ingespeeld te worden. De komende jaren moet het tekort aan seniorenwoningen verdwijnen, dit kan alleen maar door meer seniorenwoningen te bouwen. Wil jij dus een opleiding volgen tot metselaar, tegelzetter, timmerman of schilder? Dan weet je dat er voldoende werk beschikbaar is de komende jaren.

Een bouwopleiding duurt – afhankelijk van het niveau – 3 tot 4 jaar. Ze hebben een praktijkgerichte opzet, natuurlijk heb je ook veel theorielessen. Deze theorie kan direct in de praktijk toegepast worden. Je kunt kiezen voor een voltijd of een deeltijd opleiding. Bij de voltijd opleiding zul je je kennis toe kunnen passen op je stageplaats, maar kies je voor een deeltijd opleiding? Dan kun je je geleerde kennis toepassen op je werkplek.