Sollicitatiebrieven schrijven blijft voor iedereen een lastig klusje. Er gaan er namelijk veel de deur uit, maar er komen vrij weinig reacties op terug. Wanneer je net een nieuwe opleiding hebt gevolgd en graag aan de slag wil, kan dit een enorme domper zijn. Maar niet getreurd, wanneer je deze opbouw voor een sollicitatiebrief gebruikt zou het bijna wel goed moeten komen!

 

De adressering

Een sollicitatiebrief begint natuurlijk bij de adressering. Omdat dit eigenlijk niet meer zo vanzelfsprekend is omdat er veel online sollicitaties worden verstuurd is het toch belangrijk om niet te vergeten wanneer je een sollicitatie via de post verstuurd. Over het algemeen staan je gegeven natuurlijk in je CV. Het hangt heel erg af van wat soort bedrijf het is waar je gaat solliciteren. Zijn ze van de oude stempel dan is het toch wel verstandig om dit even te doen. Probeer jezelf in te leven in het bedrijf, wat zouden zijn willen?

 

De aanhef

Bij online vacatures op vacaturebanken staan vaak geen namen bij vermeld. Wanneer dit het geval is, ga eens op zoek of je een naam kan vinden. Mocht dit niet lukken om op internet te vinden, dan kan je altijd het bedrijf eventjes bellen om er zo achter te komen. Het staat wel netjes als je sollicitatiebrief aan iemand gericht is. Mocht je er toch voor kiezen om het niet te doen. Begin dan met: ‘Geachte heer, mevrouw.

 

De eerste alinea

De eerste alinea is vaak cruciaal. Met deze alinea heb je de lezer of je hebt hem niet en leest diegene waarschijnlijk ook niet verder. De eerste alinea moet dus de aandacht trekken en uniek zijn. Recruiters hebben het namelijk door wanneer er een standaard brief geschreven wordt. Openingszinnen hoeven niet alleen in de kroeg gebruikt te worden. Een goede openingszin doet wonderen bij het solliciteren. Ook in de eerste alinea moet vermeld worden naar welke functie er gesolliciteerd wordt. Maak deze alinea niet lang. Een aantal zinnen is genoeg.

 

Het middenstuk van de brief

Veel mensen beginnen het middenstuk met waarom ze zouden willen werken bij dat bedrijf en hoe enthousiast ze wel niet zijn. Begin eens met wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Wanneer je bijvoorbeeld boekhouder bent, moet je de kneepjes van het vak weten. Laat de kennis zien en laat zien wat jij voor het bedrijf kan betekenen. Dit mag best op een gedurfde manier. Verkoop jezelf! Neem de vacature ook mee in je middenstuk, welke eigenschappen en vaardigheden worden genoemd in de vacature die jij kan verwerken in je brief. Ben kort en krachtig. Een lange saaie brief gaan ze namelijk niet doorlezen!

 

Afsluiting

Voordat je de recruiter bedankt voor zijn tijd en hem begroet, moet er nog een kleine afsluitende alinea met daarin dat je graag op gesprek zou willen komen. Daarna kan je afsluiten met: ‘Met vriendelijke groeten,’. Je zou je handtekening kunnen plaatsen maar anders gewoon je naam. Vermeld nog wel even onderaan de brief dat je CV in de bijlage is toegevoegd!