De keuze voor een headset is heel persoonlijk. Het hangt er vanaf wat je er mee wilt en wat je eisen zijn. Meestal worden ze gebruikt voor muziek luisteren, maar je kunt natuurlijk met een headset ook handig bellen op de fiets of tijdens een wandeling, of gewoon in huis als je je handen vrij wilt hebben. Als je muziek luistert heb je met een koptelefoon de mogelijkheid om je terug te trekken in de wereld van de muziek, en kun je ongestoord luisteren. Als je een headset wilt aanschaffen, is het belangrijk je af te vragen waar je hem voor wilt gebruiken en wat voor opties je handig vindt.

 

 

headset

 

Draadloze headset of niet?

De eerste keuze waar je voor komt te staan is of je een draadloze headset wilt of een headset met een draad. De meeste draadloze sets werken met bluetooth, dat tegenwoordig bijna overal gebruikt kan worden. Door bluetooth kunnen verschillende apparaten zonder kabels met elkaar in verbinding staan en dat kan dus ook tussen een mobiele telefoon en een headset. Verder is een USB aansluiting voor gamers een goede optie om hun headset pc met hun game computer te verbinden. Het is natuurlijk gemakkelijk om zonder draadjes muziek te luisteren, maar de koptelefoon moet batterijen gebruiken om de bluetooth verbinding te maken. Daardoor moet je rekening houden met een bepaalde tijd waarin je hem kunt gebruiken, voordat je de batterijen weer moet opladen. Als je kiest voor eentje met draad heb je echter altijd de kans dat de draadjes in de knoop kunnen raken. Een kabeltje kan verder ook beschadigen. Het is kortom voor- en nadelen afwegen wat je het handigste vindt bij je keuze voor een headset.

 

Extra mogelijkheden

Een bijzondere optie die een headset kan hebben is noise reduction. Er is passieve noise reduction, en dat betekent gewoon dat de schelpen volledig over je oren zitten, waardoor ze het geluid van buiten dempen. Er zijn ook headsets die actief achtergrondgeluiden wegwerken. Dit doen ze door anti-geluid te produceren. Deze tegenovergestelde geluidsgolven doen het geluid van buiten teniet. Ze gebruiken hiervoor een speciale microfoon en een microprocessor. Verder kan het belangrijk zijn dat je headset een gewone microfoon heeft, zodat je tijdens het muziek luisteren gemakkelijk een binnenkomend telefoontje kunt aannemen. Als laatste kun je letten op de aansluiting: de meeste headsets gebruiken een mini-jack stekker om hem met de pc of mobiel aan te sluiten. Als je graag games speelt, kun je ook voor een headset pc met USB aansluiting kiezen.

 

Soorten headsets

De volgende belangrijke overweging in je keuze voor een headset is de vorm. Er zijn daarbij drie soorten te onderscheiden. Als eerste zijn er de kleine oordopjes. Deze zijn compact en daardoor makkelijk overal mee naar toe te nemen. Ze passen in elke tas of jaszak. Of ze comfortabel zijn, daarover verschillen de meningen. Je moet er wel van houden een oordopje in je oor te stoppen. Er zijn twee soorten: het dopje van rubber of siliconen dat in de gehoorgang gaat, en het dopje dat in de oorschelp rust. Deze kleine oordopjes zijn ideaal voor sporters en wandelaars en voor mensen die geen ruimte hebben om grotere koptelefoons mee te nemen. Dan zijn er de headsets die over het oor gaan: ze zijn groot, geven een goede geluidskwaliteit, je hebt minder last van omgevingsgeluid en je kunt daardoor helemaal opgaan in de muziek. Een nadeel is dat ze lastig mee te nemen zijn. De headset voor op het oor is iets compacter, en sluit niet het hele oor af. Hierdoor heb je wat meer omgevingslawaai, maar ze leveren nog prima geluid. Deze twee laatste soorten worden ook vaak gebruikt als gaming headset, omdat ze een goede kwaliteit geluid leveren, waardoor je helemaal op kunt gaan in het spel.

 

Wat wil je ermee doen?

De keuze voor deze drie soorten headsets wordt bepaald door waar je ze voor wilt gebruiken. Voor sporters is de meest logische optie om de kleine, lichte oordopjes te kiezen. Het is wel verstandig om te letten of het oordopje goed in je oor past, zodat het er niet om de haverklap uit valt. Als je veel beweegt, kun je kiezen voor het in-ear dopje dat net wat steviger in je oor zit. Een koptelefoon over het oor of op het oor is veel te groot en onhandig om te gebruiken tijdens het sporten. Houd er rekening mee dat ze ook niet erg veilig zijn in het verkeer, omdat je geen omgevingsgeluid kunt horen. Deze grotere sets zijn meer bedoeld voor gebruik binnenshuis of op het werk, waardoor je je goed kunt afsluiten van de omgeving en optimaal van de muziek kunt genieten en bijvoorbeeld niet afgeleid raakt van je werk. Voor gamers is er de speciale gaming headset en deze is ideaal. Je gaming ervaring zal hierdoor nog intenser zijn. Als je veel reist en graag muziek luistert, zou je de keuze kunnen laten bepalen door hoeveel ruimte je kwijt wilt zijn aan je headset. De oordopjes kun je altijd wel ergens kwijt, maar als je echt graag goed naar je muziek wilt kunnen luisteren of echt niet gestoord wilt worden tijdens de reis, dan zorg je dat je ruimte hebt voor je on-ear of over-ear koptelefoon.

 

Genieten van muziek en games

De voordelen van een headset zijn na het lezen van het voorgaande niet moeilijk te bedenken: je kunt zelf heerlijk genieten van je muziek, de game die je speelt of het telefoongesprek dat je voert. Anderen heb geen last van je, en jij vaak ook niet van anderen omdat je ze niet kunt horen. Je hebt even een moment voor jezelf. Dat is belangrijk en daarom is de keuze voor een goede headset ook belangrijk. Maar let er ook op dat je de koptelefoon verstandig gebruikt. Ze verhogen het risico op gehoorschade. Dus zet ze niet te hard, zodat je nog de rest van je leven kunt genieten van muziek, games, films en wat je maar op je mobiel of pc kunt horen.