Als ondernemer met personeel ben je verplicht om een bedrijfsarts in te kunnen zetten wanneer dit nodig is. Maar hoe schakel je een bedrijfsarts in en wat doet hij of zij precies? Wij vertellen je in dit artikel alles over het zoeken en inschakelen van een bedrijfsarts.

 

Een bedrijfsarts is een medisch specialist die je in kan schakelen om jezelf en je personeel gezond op de werkvloer te houden. Ook als werkgever kan je zelf een beroep doen op een bedrijfsarts. Wettelijk is bepaald dat jij en je werknemers beroep mogen doen op een bedrijfsarts.

 

Wanneer heb ik een bedrijfsarts nodig?

Als er een werknemer (tijdelijk of langdurig) ziek is, kan alleen een bedrijfsarts bepalen of de werknemer in kwestie zijn werk niet kan doen. Als werkgever mag je dat dan ook niet zelf beoordelen. Het is verstandig om een ziekmelding binnen je organisatie binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst door te geven. De bedrijfsarts in kwestie helpt je vervolgens in het proces rond ziekteverzuim van werknemers. Ook bij de re-integratie helpt een bedrijfsarts. De specialist in kwestie zal adviseren over beschermende maatregelen om verzuim te voorkomen.

 

Wat is het verschil tussen een arboarts en bedrijfsarts?

Een arboarts is een arts met een basisopleiding, terwijl een bedrijfsarts nog een extra vierjarige opleiding heeft gevolgd. Deze opleiding op het gebied van arbeid en gezondheid zorgt ervoor dat een bedrijfsarts de medisch specialist is op het gebied van ziekteverzuim op de werkvloer. Bedrijfsartsen moeten verplicht deelnemen aan nascholing en inspecties door de beroepsvereniging (NVAB). Als ondernemer mag je zelf kiezen tussen een arboarts en bedrijfsarts.

 

Hoe kies je een goede bedrijfsarts?

Het beste kan je gaan voor een arbodienst met gespecialiseerde bedrijfsartsen. Let er wel op dat de arbodienst waarvoor je kiest gecertificeerd is. Dit is trouwens ook wettelijk verplicht, dus check dit altijd even.