De middelbare school kan een enge plek zijn. Althans, dat is wat ons wordt geleerd in Amerikaanse high-school films. Eigenlijk is het helemaal zo eng nog niet. Middelbare scholen zijn er op ingericht om de overstap zo soepel als mogelijk te laten verlopen en er is genoeg hulp beschikbaar. Vaak gaat het fout door ongemotiveerde leerlingen of leerlingen die te veel druk van buitenaf ervaren of te veel druk op zichzelf leggen. Het kan allemaal gebeuren, en er kan allemaal wat gedaan tegen worden.

 

Investeer in jezelf

Nee, we hebben het hier niet over de aandelenmarkt. We hebben het over investeren in je kwaliteiten en leerprocessen. Je hebt wellicht al wat doelen voor jezelf gesteld voor op de middelbare school. Doelen zijn goed, maar je bent niet aan het winnen totdat je ze bereikt, en als je dat doet, stel je een nieuw doel en ben je weer niet succesvol totdat je dat bereikt hebt. Het gaat vooral om je aanpak drastisch veranderen. Werken in systemen. Een systeem is eigenlijk gewoon een verzameling gewoonten en denkwijzen die je elke dag uitoefent en die uiteindelijk tot succes leiden. Dit omvat alles van studiegewoonten tot timemanagement, gedachten versterkende oefeningen enzovoort. Het belangrijkste hierbij is dat je vroeg investeert.

 

Maak de juiste beslissingen

Beslis over je aanpak en je doelen. Het is gemakkelijk om achterop te raken en hiaten die zich vormen worden na verloop van tijd groter in plaats van kleiner. Een coach in het onderwijs kan je hierbij helpen. Vooral didactisch coachen, een manier van coachen waarin veel wordt gewerkt met structuur en persoonlijke kwaliteiten is een perfecte aanpak in jouw geval. Bij coaching, of dit nou in het onderwijs is of ergens anders, werkt het sowieso fijn in systemen. Je raakt vertrouwd met de manier van werken en dus ook met je coach. Wanneer een vertrouwensrelatie is ontstaan kun je beter je gedachten uitspreken, en je coach kan dan het programma beter afstemmen op je wensen.

Kortom, het is goed om (voordat je naar de middelbare school gaat) vast te stellen dat je de lat niet te hoog voor jezelf moet leggen en best hulp mag zoeken.